ماهی آب شور 
ماهی آب شیرین 
گیاهان آبزی 
میگو 
سخت پوستان 
نرمتنان 
پستانداران 
پرندگان آبزی 
پلنکتون ها 
بیماری های آبزیان 
A Q U A P I C . I R -- مدیریت استخر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان
مدیریت استخر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان 

مدیریت استخر پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (oncorhynchus mykiss)

قزل آلای رنگین کمان جزئ خانواده آزاد ماهیانsalmonidae و از ماهیان سرد آبی محسوب می شود . آنها برای زندگی نیاز به آبی شفاف ، پر اکسیژن و سرد دارند . آنها در دامنه دمایی برنامه ریزی دقیق و مدیریت صحیح مهمترین عامل موفقیت در پرورش می باشد و این امر وقتی امکان پذیر است که تمام فاکتور ها در احداث استخر رعایت شده باشد .

درانتخاب محل  احداث مزرعه باید به توپوگرافی زمین ،جهت هدایت آب و دارا بودن آب مناسب توجه شود . از دیگر عوامل موفقیت در امر پرورش اعمال مهندسی از قبیل عمق – شیب ، تعداد ورودی و خروجی مناسب می باشد.......

در ساخت مزرعه پرورش باید بخشی از مزرعه را به استخر های بچه ماهیان 2.5 تا 11 گرمی و انبار و استخر های رسوب گیر اختصاص داد . استخر های رسوب گیر برای جلوگیری از ورود آب گل آلود و در نتیجه جلوگیری از بروز تلفات ساخته می شود . زیرا گل و لای بر روی آبشش ماهی رسوب و تنفس آن را با مشکل رو به رو می کند .

 اعمال که در یک دوره پرورش  باید انجام شود :

 1-  رقم بندی : از آنجایی که رشد ماهیان یکسان نیست در طول دوره پرورش 5 تا 6 بار اقدام به رقم بندی ماهیان می کنیم زیرا قزل آلای رنگین کمان عادت همجنس خواری دارند. رقم بندی در وزن  2.5 -11-40-90-200 گرم صورت می گیرد . از آنجایی که طی رقم بندی به ماهیان استرس وارد می شود برای کاهش استرس یک هفته قبل از رقم بندی از دارو های تقویت کننده استفاده می کنیم . از دیگر اعمالی که زایعات رقم بندی را کاهش می دهد . استفاده از غذا های ویتامینه می باشد .( سه روز قبل تا سه روز بعد از رقم بندی)

  2- جمع آوری تلفات : جمع آوری تلفات از جمله کارهایی است که در مزرعه همه روز باید انجام شود . زیرا در غیر اینصورت تجزیه تلفات باعث آلودگی آب و بروز تلفات می شود . ثبت آمار تلفات نیز باعث می شود پرورش دهنده دقیق تر میزان غذای موردنیاز ماهیان را محاسبه نماید. پس از جمع آوری تلفات و ثبت ، آنها را در آهک قرار داده و به خارج از مزرعه انتقال می دهیم .

   3-تمیز کردن ورودی ها و خروجی های استخر نیز از کارهای روزانه است . این عمل برای جلوگیری از آلودگی آب توسط عوامل زائد متصل به ورودی و خروجی انجام می شود .

 4-اندازگیری فاکتورهای آب : اندازگیری فاکتورهایی مثل اکسیژن محلول آب ، پی اچ ، آمونیاک و... برای موفقیت پرورش موثر است .

 5- غذادهی : غذا باید در انبارهای خشک و سرد و بر روی پایه های چوبی قرار گیرد تا از رطوبت در امان باشد . دفعات غذادهی و میزان غذای مورد نیاز در استخر های پرورش به عوامل زیر بستگی دارد :
 1- درجه حرارت آب
 2- تعداد ماهیان
 3- سن و وزن ماهیان
در استخر های بچه ماهیان 6 تا 8 بار در استخر پیش پرواری 4 تا 6 بار ، در استخر های پرواری 2 الی 4 و در استخر مولدین 1 بار در روز غذادهی صورت می گیرد . غذای مورد استفاده ماهیان باید به طور یکنواخت در قسمت های بالایی استخر و دور از خروجی صورت گیرد تا از پرت غذا جلوگیری و غذا به طور یکنواخت به مصرف تمام ماهیان برسد . غذادهی در نزدیکی خروجی باعث خارج شدن قسمت عمده ای از غذا از خروجی می شود . و اگر یکنواخت بخش نشود ماهیان انرژی بیشتری برای بدست آوردن غذا اتلاف می کنند و ضریب تبدیل کاهش می یابد و غذا تنها به مصرف عده ی معدود می رسد .

6- پاکسازی استخر : املاح آب ، غذای اضافی و مدفوع ماهیان که در کف استخر انباشته می شوند اگر پاکسازی نشودباعث آلودگی آب و ایجاد بیماری در ماهیان می شود . در نتیجه لازم است هر چند وقت یکبار و و پس از هر دوره پرورش استخر پاکسازی شود . برای پاکسازی پس از هر بار پرورش، استخر را خشک کرده و با استفاده از محلول کلرین با غلظت  200ppm استخر را  ضد عفونی می کنیم .

7 - بیومتری ماهیان : این عمل نیز برای محاسبه رشد ماهیان هر 15 روز یک بار صورت می گیرد . برای این کار از استخر نمونه برداری می کنیم و با استفاده از ماده  ms222 اقدام به بیهوش کردن ماهی می کنیم و اقدام به اندازگیری فاکتورهای مختلف می کنیم .

8- بررسی رفتار ماهیان : بررسی رفتار ماهیان باید همه روزه انجام شوند. تا در صورت  بروز رفتار های غیر عادی
 ( کاهش اشتها ، خراشیدن خود به دیواره تجمع در ورودی ها و خروجی ) قبل از همه گیر شدن بیماری پیشگیری نمایید.
در احداث مزرعه پرورش علاوه بر نکات یاد شده در متن باید به نکات زیر توجه نمایید

 1-  محل احداث استخر ها حد اقل باید 500 متر از سرچشمه فاصله داشته باشد تا گاز های مضر موجود در آب در طی مسیر با اکسیژن گیری آب از آب خارج شوند.
 2-  استخر قرنتینه در جایی احداث شود که آب خروجی آن مستقیما از مزرعه خارج شود.
 3-  شیب استخر ها طبق اصول مهندسی باشد تا مواد مضر در کف استخر کمتر جمع شوند و تولید گاز های مضر نکند.
 توجه : شستشوی ماهی در هنگام فروش باعث تمیز شدن پوست و در نتیجه بالاپسندی محصول می شود.
24ساعت قبل از فروش ماهی تغذیه قطع شود تا روده ماهی و ماندگاری محصول افزایش یابد.

محمد رضا لیوانی


تاریخ و زمان ارسال : 01:25 -- 23 شهریور 1388 رای دهید :
تبلیغات 

آمار بازدید 
تعداد بازدید های امروز : 41 بازدید
تعداد بازدید های دیروز : 133 بازدید
تعداد بازدید های این ماه : 594 بازدید
تعداد کل بازدید ها : 346237 بازدید
صفحه اصلی     مقالات     فرهنگ نامه     فروشگاه     گالری تصاویر     پرسش های متداول     کاربران     درباره ما     تماس با ما
کلیه حقوق سایت متعلق به محمدرضا لیوانی می باشد.
Design & Program By HiSystem TeaM
Hosted By HiSystem.Net